NL

  • NL
  • EN
  • FR
  • DE
Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte +32 (0)56 71 09 49 Contacteer ons

Hoe kweek ik abrikozen of perziken in een serre

abrikozen of perziken in een kas

Om uw oogst en uw plant te laten overleven is het belangrijk om een goed ras te kiezen. Ook de leeftijd van zo'n boom is belangrijk, het best koopt u een boom tussen de 2 en 3 jaar oud. Let er trouwens op dat de 2 zijtakken niet verder dan maximaal 40-50cm boven de grond zitten, deze groeit in de loop der jaren nog veel.

Aanbevolen rassen:

  • Abrikoos: Aprikoze von Nancy
  • Perzik: Amsden, Redhaven

Met deze rassen weet u dat de bestuiving goed zit, bij de perzik bevruchten deze 2 rassen elkaar.

 

hoe plant ik abrikozen of perzikken in een kas?

Voorzie enkele geleidingen voor u begint te planten, deze kan u achteraf verwijderen wanneer de takken sterk genoeg zijn om alles zelf te dragen. Belangrijk is om met volgende punten rekening te houden:

  • De boom mag maximaal 1 hoofdtak en 2 zijtakken hebben
  • Het plantgat moet minimaal 50x50cm
  • Het plantgat moet minimaal 40cm van de wand blijven

Zorg steeds voor voldoende compost, koemestkorrels en kalk in het gat (verhouding: 1-1-0,5) en dek af met een laagje gewone grond om verbranding van de wortels tegen te gaan. Vul na het plaatsen het gat af met een mengsel van potgrond, aarde en rivierzand en geef dit daarna ruim water. Deze moet u elk jaar wat bijmesten

hoe moet ik mijn perzik of abrikozenboom snoeien?

Eerste 2 - 3 jaar: 

Snooi steeds in het voorjaar (maart/april) de top van de hoofdtak geheel weg en houd de groei van de 2 zijtakken beperkt zodat ze stevig worden.

Vervolgsnoei:

in maart / april snoei je de bloeiende takken terug tot op 2 bloemknoppen en takken zonder bloemknoppen op 1 oog zodat deze terug een nieuw zijtakje kan laten groeien.

vrucht dunning

De vruchten dienen gedund te worden wanneer ze zo groot zijn als een knikker (abrikoos=kleine knikker) Op elke tak kan 2 vruchten dragen als ze minimum 10cm afstand hebben van elkaar. Bij abrikozen kan u meerdere vruchten op dezelfde tak laten en moet u een minimum afstand van 5cm tussen de vruchten laten. 

bevruchten in een serre of tuinkas

Om goed fruit te hebben van deze boom is het belangrijk dat deze planten bevrucht worden, u kan dit zelf doen met een kwastje en deze van bloem naar bloem te brengen of u kan opteren om enkele bijen los te laten in uw hobbyserre of kas en de natuur zijn werk te laten doen. Voor het beste resultaat raden wij het laatste aan.

 

Veel kweekplezier!

 

Het Filclair team,