NL

  • NL
  • EN
  • FR
  • DE
Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte +32 (0)56 71 09 49 Contacteer ons

01 May 2017

Hoe moet ik mijn serre onderhouden?

functie van een serre / kas

Een tuinkas biedt u de mogelijkheid om vervroegd aan te planten. Daarnaast zijn er echter nog 3 goede redenen om een serre te gebruiken als moestuin.

Bescherming:

Een tuinkas biedt bescherming voor planten en bloemen, veel groen kan niet tegen ons wisselend klimaat en de slechte weersomstandigheden. Het gevolg hiervan is dat de groei belemmerd word, zeker bij jonge planten. Daarom is een serre de ideale oplossing, de temperatuur kan zelf worden bepaald, het klimaat is veel vaster. Dus kan u zorgen voor de perfecte omstandigheden voor uw groenten en planten

Controle:

Een serre heeft ook als voordeel dat u volledig controle heeft over alles wat er groeit. Buiten heeft u hiervoor geen controle. Maar in uw tuinkas heeft u alles in handen en kan u uw bloemen en planten de extra aandacht geven die ze nodig hebben.

Verse producten:

De beste reden om een kas te kopen is natuurlijk het kweken van verse groenten. De groenten en het fruit die u zelf kweekt zullen nog nooit zo lekker gesmaakt hebben. Vergeet ook niet het geld die u zal uitsparen bij het boodschappen doen. Veel mensen proberen dit in de tuin meestal met weinig succes en dit komt vooral door de weersomstandigheden. In een serre heeft u hier natuurlijk geen probleem mee en kan u u onbeperkt groenten en fruit kweken.

 

moestuinieren in een serre

onderhoud van een serre

Enkele basis weetjes om uw tuinkas goed te onderhouden.

Voor we starten met de kweek dient men de ramen te ontsmetten met een daartoe bestemt product, dit product vind u bij de betere tuincentra of 'Filclair verdelers' of met een oplossing van water met azijn. Dit doen we om schimmels en ziekter op de planten te vermijden en de lichtinval te verbeteren. Dit dient u ieder jaar voor de start van uw kweek te herhalen om het beste resultaat te halen. Het meest ideale zou zijn om uw serre en uw glas 2x per jaar te poetsen, éénmaal met product en éénmaal met water.

Voorzie een diepbewerkte bodem en de noidge stalmest of compost en dit naargelang de kweek die uw wilt uitvoeren. De mest die u voorziet dient steeds goed verteerd te zijn, moet 'kruimelen' en mag niet meer ruiken. Andere meststoffen zoals korrelmeststoffen kunnen steeds tijdens de aanplant worden toegepast. Let wel op voor 'overbemesting' zouten staplen zich hierdoor makkelijk op, te hoge zouten concentraties leiden tot 'wortellekkage' (zouten doorboren de celwand van de wortel), wees daarom zuinig. Uw kan de serre ook steeds laten doorspoelen of uitregenen met een constante bevloeiing van water om dit tegen te gaan. Dit doe je best op het einde van ieder seizoen. 

Om de 3 jaar moet men ook de grond verwijderen uit de serre. Dus is het best om bij de aanleg van nieuwe stalmest ook de nodige compost in de bodem te voorzien. Vooral voor de oppervlakte is dit blangrijk om een goede bacteriebodem te verkrijgen. Het vervangen van de grond is ook belangrijk om schimmeluitbreiding te beperken, in 'gesloten' ruimte als een hobbyserre kan deze zich spoedig verspreiden. Dus controleer uw planten ook vaak op schimmels en ziektes en verwijder deze indien u deze aantreft.

De tuinkas dient ook regelmatig verlucht te worden. Let dus ook op bij de plaatsing van uw serre dat deze haaks op wind staat om glasbreuk te vermijden. Ideaal voor de opkweek is een luchtvochtigheid van 75% daarna moeten we deze verminderen naar maximaal 60%. Voorzie dus een hygrometer samen met een thermometer aan de ingang van uw serre, het doel van het luchten is om de temperatuur en de luchtvochtigheid te doen dalen, lucht dus nooit bij stormweer of vorstperioden. Laat ook de temperatuur nooit stijgen 40° C

Voorzie een kleine weg die dient als loopstrook om zo makkelijker te kunnen werken. Hou ook rekening met het tafelgeraamte en zorg dat de planten niet te veel of helemaal niet in de schaduw staan. 

Bewatering van onze planten doen we steeds het best met regenwater of putwater. Dus niet met leiding water, deze bevat te veel chloor en is schadelijk voor uw grond en planten. Bewatering doet u ook het best met een gieter of een druppelslang. Gebruik dus enkel een tuinslang om blaluizen te verwijderen als het moet.

Het belang van wisselbouw in een serre / kas:

Deel uw serre steeds in verscheidene denkbeeldige compartimenten:

  1. Bladgewassen
  2. Wortelgewassen
  3. Koolgewassen
  4. Peulgewassen
  5. .....
wisselbouw in een serre

Elk jaar dienen deze gewassen steeds een compartiment op te schuiven om een goede wisselbouw te bekomen. Indien u slechts 1 of 2 verschillende soorten groenten wilt kweken dient u dus enkele compartimenten vrij te laten of zal u sneller uw grond dienen te vernieuwen. De wisselbouw zal er voor zorgen dat uw grond niet zo snel word uitgeput zodat uw grond in uw serre langer kan mee gaan. Let wel op, sommige gewassen eisen geen wisselbouw en hebben niets liever om op het zelfde plaatsje te blijven staan. (bv.: Witlof)

Eens u deze basis weetjes onder de knie hebt zal uw 'Filclair serre' u zonder problemen een "leven lang tuinplezier" bezorgen!

Nu dient u enkel nog te beslissen wat u gaat kweken in uw 'Filclair kas'.

Met dit artikel helpen we u alvast een handje onderweg: Wat kan ik kweken in een kas?

Veel kweekplezier

Het Filclair Team,